A nyúlon túl, avagy a Donnie Darko jelenség

A nyúlon túl, avagy a Donnie Darko jelenség

Adott egy alvajáró, koravén kamaszfiú, aki ugyan átlagos is lehetne, de mégsem az. A 2001-es Donnie Darko csak később vált kultfilmmé Amerikában. Egy erősen elgondolkodtató mélyfilm, mely talán csak a rendezői változat megnézésekor ad választ minden kérdésünkre.

A történet szerint a 16 éves Donnie (Jake Gyllenhaal) egy átlagos kertvárosi családból származik, és a tinédzserkori bizonytalanság, zavarodottság mellett (ki vagyok én, mi dolgom az életben, mi is valójában a halál, létezik-e isten), alvajáróként szinte mindig máshol éri a reggel. Mikor leáll a gyógyszereivel, egy különös, groteszk, 180 cm magas, Frank névre hallgató nyúl jelenik meg előtte, aki különböző utasításokat ad neki. Frank egyik éjjel elcsalja Donnie-t a házból, éppen akkor, mikor a házba becsapódik egy repülőgép-hajtómű. Donnie ennek köszönhetően marad életben, ugyanis a szerkezet éppen az ő szobájára esik. Frank elmondja Donnie-nak, hogy 28 nap 6 óra 42 perc 12 másodperc múlva eljön a világvége. Ezt követően a fiú mindent megtesz, amit a nyúl parancsol neki: eláztatja vízzel az iskolát, felgyújtja a sikeres motivációs-tréner házát. Donnie pszichológusa szerint a fiú paranoid skizofréniában szenved, ennek tudhatók be az éber hallucinációk. A fiú számára azonban vészesen fogy az idő, és ahogyan mi, úgy ő sincs tisztában azzal, mit kell tennie, attól függetlenül sorra kapja (kapjuk) a jeleket Donnie környezetésétől.

donnie_darko2Donnie érettebb társainál és nagyon intelligens. Érdeklődést mutat az időutazás iránt, szembe megy az értelmetlen tanári döntésekkel, és a hazug, pénzvadász motivációs trénerrel.

Tény és való, hogy ez egy elgondolkodtató, többször megnézős film. A befejezéskor érezni is fogjuk, hogy ezt újra látni akarjuk, hiszen az a fajta történet, ami minden percben leköti a figyelmünket, és az apró részletekre szinte csak a másodszori megnézéskor leszünk figyelmesek, ekkor azonnal érteni fogjuk a miértjüket. A rendezői változat adhat teljes képet az egészről, hiszen a mozis, első verzió sok olyan részletet nem tartalmaz, melyek segítenek megérteni a cselekményt. Kicsoda valójában Donnie? Kicsoda Frank? Miért látja Donnie Franket? Hogyan tudja Donnie gyufa vagy öngyújtó nélkül pusztán benzinnel felgyújtani a tréner házát?

Első blikkre thriller vagy misztikus dráma kategóriába sorolnánk, kiindulva a skizofrénia tényéből, ám a film végére egyértelműen sci-fi-nek fogjuk titulálni ezt az eleinte kusza történetet. Azoknak ajánlott megnézni, akik szeretnek egy film hatása alá kerülni, és akár napokig gondolkodni a látottakon.

Eredeti megjelenés – Filmaddict

 

 
Ha tetszett, mutasd meg másoknak is...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Print this page
Print
Pin on Pinterest
Pinterest

Hozzászólások

hozzászólásVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..